środa, 27 lutego 2019

"Nauka w kuchni"

źródło zdjęcia

Profesjonalne podejście do tematu!
Fakty i ciekawostki naukowe potwierdzone przez ekspertów!
Inny, ciekawy pogląd na sprawy kulinarne!

Zapraszam do recenzji!

Autor: Michał Kuźmiński
Wydawnictwo: Znak
Ilość stron: 348 / wydanie pierwsze, Kraków 2019

    Poradnik M. Kuźmińskiego kieruje czytelnika ku poznaniu kwestii kulinarnych, związanych z kuchnią z nieco innych i różnorodnych punktów widzenia. Jest to wgląd w tematykę z perspektywy medycyny, paleontologii, antropologii, dietetyki, fizyki, chemii,biologi i mikrobiologii, a także astronautyki. Sami przyznajcie - dość szerokie spektrum wiadomości różnych dziedzin. 
       Książka składa się z ośmiu rozdziałów, a każdy z nich poświęcony został badaniu określonych zjawisk kulinarnych. Znajdziemy tu mnóstwo ewolucyjnych informacji. M.in. o pierwszych śladach obróbki termicznej, o badaniach w niejakiej jaskini Wonderwerk nad wykorzystaniem ognia. Poza tym dowiemy się co kryją w sobie i jak "działają" ziarna, dlaczego dla kosmonautów tak bardzo korzystne jest stosowanie ostrych przypraw. Co tak naprawdę oznacza dieta bezglutenowa i co dzieje się z mięsem, kiedy polejemy go winem? Na te  i inne pytania odpowiedzą znawcy tematów w niniejszym poradniku. Po warunkiem, że sięgniecie po książkę:) 
        Informacji jest naprawdę wiele. I dla okraszenia całości czytelnik znajdzie tutaj również kilka przepisów kulinarnych.
Zachęcam do czytania! 
Za poradnik dziękuję księgarni Tania Książka.

PoZdRaWiAm!







 

Brak komentarzy: